Kryddnejlika Hel
Kryddnejlika är de torkade blomknopparna från ett ca 10 meter högt träd. Bladen är elliptiska, glänsande gröna och aromatiska. De vitrosa blommornas knoppar skördas innan de har slagit ut och sedan torkas de och blir då hårda och brunsvarta. Kryddan används världen över och är framför allt väldigt populär i Kina.
Ofta används den i kötträtter och för att smaksätta ris. Kryddnejlikor ingår ofta i olika kryddblandningar såsom curry, garam masala och den kinesiska Fem kryddor (szechuanpeppar, stjärnanis, kanel, kryddnejlika och fänkålsfrö).
Latinskt namn: Syzygium aromaticum
Ingredienser: Hel kryddnejlika
Ursprung: Sri Lanka
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.
Användning: Passar bra till fläsk, vilt, soppor, marinader, frukt och i olika inläggningar.
Näringsvärde per 100 g
Energi 1809 kJ/432 kcal
Fett 20 g
- varav mättat 6,1 g
Kolhydrater 52 g
-varav sockerarter 51 g
Protein 6 g
Kostfiber 9,6 g
Salt (natrium) 0,6 g